Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2017 17:14 - Демокрацията- необходимо но недостатъчно условие за добруване на човечеството.
Автор: stariatb Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1891 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 11.09.2017 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Условията "необходимо и достатъчно..." и респектвно "необходимо,но недостатъчно...", познати ни от гимназиалния курс на образование, помним дълго, като изключително точни в някой области на явленията. Затова и сега, при обсъждане на настоящата тема, ги намерих за подходящи.
     А темата тук е демокрацията и приноса й за каествата на човешкия живот.
     Този принос е безспорен и огромен. И заслужено възхваляван. защото демокрацията, макар и отдавна позната, днес се налага в много държави в съвършен вид и наистина осъществява народовластие в тези държави. затова е необходима за доруването на човечеството. 
     Но, демокрацията. мисля, в днешния глобален свят  е недостатъчна за това добруване, защото има и други фактори пред които е безпомощна
     Това са междудържавните отношения.
     Демокрацията е национално достижение. Тя не съобразява, освен в специални случай, живота на хората извън страната, които не са нейни избиратели и се управляват от други власти, които е възможно да не са демократични.
     Държавите днес са в непрекъснати контакти и взаимен обмен във всички области на живота, при които всяка от тях е в защита на собствените си интереси. Така утвърдена демокрация, в контактите и обмена си с друга държава, може да налага условия неблагоприятни за нейното население.
     Такива отношения са не само познати но и по-често срещани днес. Даже са познати случаи, когато силна демократична държава, чрез контактите си пречи на по-слаба да упражнява демократична власт.
     Като се огранича в примери и конкретика, ще заключа, че днес в света на човека, за да живее навсякъде добре трябва да се устанвят ясни и справедливи правила за всякакъв вид международни контакти и инициативи, полезни за всички. Иначе ще продължи и човешката изнемога, а бих казал и омразата и войните. 
      Мисля, че такава дейност не бива да се отлага дълго, защото населението на земята усилено нараства и става все по- трудно то да оцелява

     




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - За добруването на човечеството ...
11.09.2017 17:29
За добруването на човечеството освен демокрация е необходима и обществена собственост върху средствата за производство.
цитирай
2. travell - Всичко е борба на интереси между ...
11.09.2017 18:44
Всичко е борба на интереси между отделните страни. Но за да има демокрация в една страна, народът трябва да я желае и преследва. Отвън даром тя не идва. А когато се извоюва някое право, то трябва да се поддържа и да се следи спазването му. Имайки известна демокрация, колкото и уродлива да е тя, ако народът спи, когато нарушават нейните закони, след време се събужда в диктатура. Някой друг взема решенията вместо него (народа)
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
11.09.2017 18:44
Според мен демокрацията е базирана върху хуманитарни и духовни принципи и ценности, които за съжаление не се осъзнават и разбират от голяма част от обществото. Именно по тази причина обществото не е добър стопанин и не може да му бъде поверена собственост. Животът постоянно доказва, че колективната отговорност е най- тежката форма на безотговорност, защото всеки прехвърля грешките си върху другите, докато в същото време се облагодетелства лично от тях.
Единствено частният собственик, ако е разумен, е добър, отговорен стопанин, защото знае, че добре управляваната и обгрижвана собственост е най-добрият източник на доходи и свободно развитие.
цитирай
4. stariatb - Драги kvg55,
11.09.2017 18:53
Уверен съм, че имате основания за мнението си. и благодаря за участието.
цитирай
5. stariatb - Благодаря за мнението, драги travel,
11.09.2017 19:08
В тази изострена борба на интереси, народите трябва да накарат правителствата си да заработят за всеобщо добруване.
цитирай
6. stariatb - Прав сте драги batogo.
11.09.2017 19:33
Принципите на демократичния процес трябва строго да се спазват и обогатяват, каквито и нови инициативи да предприеме човечеството.
Благодаря за съучастието!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stariatb
Категория: Лични дневници
Прочетен: 66567
Постинги: 33
Коментари: 77
Гласове: 831
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930